İlk kez pırlanta satın almak isteyen kişiler için tek bir kural var: “Pırlanta gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen sahtedir! Kusursuz görünen, özellikle pazarlık fiyatı olan bir pırlanta muhtemelen bir elmas taklididir. Ancak bazen işaretler o kadar belirgin değildir ve kolayca aldanabilirsiniz.
Pırlantanın Sahte Olup Olmadığını Anlamanın 5 Yolu
Pırlantalar, gerçek elmas için kolayca ikame edilebilecek birkaç taklidiyle karşılaşırlar ve ancak laboratuarda ayırt edilebilir. Pırlantanın gerçek olup olmadığını sorguluyorsanız, saygın bir pırlanta markasına güvenmenizi önemle tavsiye ederiz, ancak elinizde tuttuğunuz pırlantanın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu test edebileceğiniz bazı basit yolları da denemek isteyebilirsiniz.
1 – Buğu Testi: Taşı ağzınızın önüne yerleştirin ve bir ayna gibi nefesinizi verin. Pırlanta birkaç saniye buğulu kalırsa, muhtemelen sahtedir. Gerçek bir elmas kolayca buğulanmaz.
2 – Su Testi: Bir bardak alın ve herhangi bir duru suyla doldurun. Pırlanta taşını suya bırakın. Bir elmas, yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle suyun içine düştüğünde batar. Elmas camın üst ya da orta kısmında yüzerse sahte olduğundan emin olabilirsiniz.
3 – Büyüteçle Bakmak: Büyüteci yukarı tutun ve camın üzerinden pırlantanız içinde doğal kusurlar olup olmadığına bakın. Çoğu gerçek elmas, sıklıkla kusurlara sahip olsa da, bazı elmasların kusursuz olduğunu unutmayın. Hiçbir kusur veya hata yoksa bu mutlaka sahte pırlanta olduğu anlamına gelmez.
4 – Şeffaflık Testi: Bir parça gazete veya bir dergi sayfası alın ve elmas üzerine yerleştirin. Taş düzgün bir kesim derecesine sahip bir elmassa, sayfadaki kelimeleri buğulu görebilirsiniz, sahte ise net görebilirsiniz. Fakat bazı pırlantalar için bu yöntem her zaman geçerli değildir.
5 – UV Işığı Testi: Elinizin altında güçlü bir UV ışını varsa, bu testi evde deneyebilirsiniz. Birçok elmas UV ışık altında mavi görünecektir. Bu test, diğerleri kadar güvenilir değildir, ancak profesyonel bir kuyumcuya götürürseniz, daha kesin cevaplar alabilirsiniz.
Bir profesyonel değilseniz pırlantanın sahte olup olmadığını kolaylıkla anlayamazsınız. Bu nedenle, pırlantalar için \’parmak izi\’ olarak düşünebileceğiniz, uluslararası otoriteler tarafından onaylanmış HDR Sertifikası gibi bir belgenin olup olmadığını sorgulamak, en iyi yoldur.